صفحه شخصی سهراب شیروانی‌فر   
 
نام و نام خانوادگی: سهراب شیروانی‌فر
استان: اصفهان - شهرستان: اصفهان
رشته: کارشناسی ارشد عمران - پایه نظام مهندسی: دو
شغل:  کارمند دفتر فنی
تاریخ عضویت:  1394/11/03
 روزنوشت ها    
 

 اثرهای ∆-P چیست؟ بخش عمران

7


طبق آیین نامه ۲۸۰۰:

اثرهای پی دلتا در هر طبقه به دلیل برون محوری بارهای ثقلی طبقات بالای طبقه i (طبقه مورد نظر) که نیروی (یا P) نامیده میشود, ایجاد میگردند. در صورتی که تغییر مکان جانبی طبقه i بر اثر نیروهای جانبی زلزله ∆ باشد, به لنگر ایجاد شده در هر طبقه, لنگری که مقدار آن برابر با حاصلضرب p و ∆ است اضافه میگردد.

به بیان ساده تر میتوان در مورد اثر P-Delta چنین گفت:

اثرهای پی دلتا در واقع لنگرهای ایجاد شده ای هستند که به دلیل جابجایی طبقات در اثر نیروی جانبی به سازه وارد میشوند. همانطور که میدانید اگر یک نیرویی خارج از خط اثر خود جابجا شود, لنگر ایجاد میکند. حال در زمان وارد شدن نیروی جانبی به ساختمان, طبقه مورد نظر جابجایی (∆) خواهد داشت. که این جابجایی دلیل اصلی ایجاد اثرهای پی دلتا است. با وجود اینکه این جابجایی معمولا تنها در حد چند سانتی متر است اما به دلیل زیاد بودن نیروی ثقلی وارد بر ستون, زمانی که ضربدر آن شود لنگر قابل ملاحظه ای را ایجاد میکند. این لنگر را لنگر ثانویه میگویند (به دلیل اینکه این لنگر تنها پس از جابجایی نسبت به حالت اولیه بوجود می آید).


با توجه به اینکه در تمامی سازه ها بر اثر نیروی جانبی تغییر مکان خواهیم داشت, برای همه سازه ها باید اثر پی دلتا بررسی شود.

هر چه سازه ما جابجایی بیشتری داشته باشد مسلما اثر پی دلتا تاثیر بیشتری خواهد داشت (زیرا لنگر ثانویه به دو متغیر جابجایی و نیروی محوری وابسته است, حال هر کدام از این دو متغیر بیشتر شوند طبعا مقدار لنگر ثانویه بزرگتر خواهد شد.)

برگرفته از : civiltect.com

سه شنبه 9 شهریور 1395 ساعت 17:40  
 نظرات